Sertai Komuniti "Mat Periuk"

Wednesday, November 25, 2009

Huey's Bloody Good Recipes






Semalam mat periuk sempat berjumpa salah sorang icon chef celebrity yg popular di Australia. Memang mat periuk selalu jugak tgk program dia kat sini. Nama dia Iain Hewitson, tapi lebih selesa dipanggil Huey. Masa jumpa dia semalam, dia memang seorang yg friendly dan dia cakap dia suka malaysian food dan ada sorang kawan baik dia di Malaysia nama chef Vincent (korang kenal tak?). Mat periuk sempat juga bertukar buku masakan dgn dia, suka giler dia tgk buku masakan mat periuk...heheheh..aku pun nak promote buku aku jugak!!!..hahahah.

oklah sedikit infor tentang dia:
Huey dilahirkan di Otaki, New Zealand pada tahun 1948 (sekarang bermaustatin di Australia) dan hampir 40 tahun meng'hambabdi'kan diri dalam bidang culinari. Siri television pertama beliau ialah Healthy, Wealthy & Wise pada tahun 1991. Rancangan beliau yang yang lain termasuklah Huey's TV Dinner, Never Tryst a Skinny Cook ( ada show kat AFC) dan yang paling popular pastinya Huey's Cooking Advanture (tahun ni masuk tahun ke 11 dan merupakan Australia's highest -rating daytime TV show). Buku masakan beliau pun dah banyak. Mat periuk respect kat Huey nie!

ops lupa nak cakap, mat periuk dapat juga buku terbaru dia, siap sign dan tulis:
"To Kamarul, cheers from one chef to another"-Huey

* hahahah..suka hati mat periuk

Khatijah Ibrahim Cooking show

video

Korang kat Malaysia pernah tgk tak cooking show Khatijah Ibrahim with maggi nie? Sebenarnya rancangan nie pernah ditawarkan kat mat periuk masa mat periuk balik shooting utk Babas last year, tapi entah tak tau apa jadi,...senyap aje.. tup! tup! keluar dgn hostnya Kak Khaty (kalau ikut pangkat kena panggil auntie pasal kak khatie dah ada cucu tapi oleh kerana kak khatie masih maintain cun..heheheh kita panggil kakak lah ye)Takpe itu namanya takde rezeki. Anyway komen mat periuk about this 5 minutes cooking program atau biasa dipanggil capsule nie memang best! I like everything about it, montage, graphic, kitchen setting, lagu dia, camera works (macam tgk iklan) and the best mestilah hostnya kak kathy!...honestly dia memang natural, rileks and know what shes doing. She really can sing, act and cook! Menu2 dia memang simple, yelah for 5 minutes program what do u expect kan tapi overall well done! Two tumbs up kak and to the rest of the team too!

Tuesday, November 24, 2009

Schoolies vs raya haji

Dah 2-3 hari tak update blog....tengah pening kepala + pecah kepala + petak kepala menyiapkan comfirmation document, janji dgn prof minggu depat...arghhh..memang menghitung hari!

erm...benda2 lain takde yg special pun, last nite kerja. Kat area surfers paradise tengah happening atau lebih sesuai kita panggil ha'pening' dgn gelagat budak2 schoolies. Dah macam dalam zoo, ada yg tunggang langgang mabuk, budak pompuan pakai 'separuh' ada, pakai suku pun ada,yg boys plak dgn pakai seluar pendek tak pakai baju berkaki ayam..hahahah...concert sampai pagi..abg2 polis plak sibuk dok tangkap toolies sana sini, polis merata-rata (yg pakai uniform ada yg berpakaian preman pun ada)....yg kena angkat masuk ambulance pasal OD pun ada.ish..ish..memang sesuai betul dipanggil paradise tempat nie..paradise dunia!Kalau orang malaysia datang Gold Coast time nie memang comfirm cultural shock! hahahaha

anyway, hari haji dah dekat, kitaorg kat Gold Coast raya hari sabtu, tak silap malaysia raya Jumaat kan. takpelah kawan2 di malaysia raya dululah. kitaorg geng2 malaysia kat Gold Cosst nie plan, pagi raya sembahyang raya kat mesjid arundel lepas tu pot luck kat park atau tepi laut ajelah...nanti kalau ada masa mat periuk upload gambar kat sini ye...

salam dari bumi kangaroooo

Saturday, November 21, 2009

"Jangan sampai dapur tak berasap" vs "jangan dapur tak berasap"

Baru je menyibuk2 di FB,menambah2 kenkawan yg semakin hari semakin ramai. Yang bestnya semakin hari semakin tak kenal orang2 yg aku add tu. Tak kisahlah beb, buat kawan biar beribu kan. Terima kasihlah yg sudi mengadd FB friend, Inysallah aku add aje, my style kalau orang tu add memang aku add punyalah..kalau suggestion dah beratus dah, aku biar aje..dah dia tak nak add aku takkan aku nak muka tak malu add diaorang kan..kalau member, sedara mara atau student2 aku yg aku kenal lain lah cerita..hehehehe. Untuk follower blog "mat periuk" nie pun aku nak ucapkan thank you very2 much sebab sudi follow blog si mat periuk nie...

ok berbalik bab FB tadi...tengah merayap2 di FB tu tertengok latest status Chef Wan , (boleh kira latest lah sebab Chef Wan punya status berubah every minutes, hehehehe respek betul aku kat dia ni...dalam sibuk2 shooting, berkejar kesana, berkejar kesini, talk sana, talk sini,... sempat FB lagi tu!!..) chef wan nie sifu aku dalam dunia celebriti chef nie (kalau dalam dunia masakan memang beratus-ratus sifu aku semuanya), otai celebriti chef No 1 malaysia. Celebriti chef didalam kelas nya yg tersendiri...chef2 junior macam aku nie, celah gigi dia aje!!!..wakakaka

Statusnya sungguh menarik perhatian, katanya dia akan menulis satu column kat paper mana entah (tak salah Star punya company) every week punya column. Yg bestnya tajuk column tu nanti akan diberi nama "Jangan dapur tak berasap"! eh! macam pernah kedengar ungkapan nie, tapi dimana ye? La rupanya subheading blog "mat periuk "!!, yg berbeza sikit cuma Mat Periuk ada 'sampai' aje...ermmm...kebetulan ye. Ala tak kisahlah..dah bertahun2 dah pun orang pakai ungkapan nie, kalau tak silap aku...bukan pasal malas masak atau tak reti masak ..tapi lebih kepada budget lari sampai nak beli bahan masakan pun tak cukup...betul ke?..entah aku agak2 aje.... hantam sajalah...

* zaman sekarang orang pakai dapur gas...kuranglah asapnya...tapi masih ada asap kan....hehehehe

Friday, November 20, 2009

Anniversary ke 11


11 tahun yang lalu iaitu pada 21 November 1998, date paling penting dalam sejarah hidup aku. Hari ini aku bernikah dgn isteri aku yang juga sahabat baik, member kamceng, best friend iaitu Nur Hayati Abdul Rahman. Bercinta boleh tahan lama juga dekat 7 tahun. Kitaorg kawin umur muda juga 23 dan yati 21. Masa tu baru nak sambung Bachelor kat UiTM Shah Alam. Segalanya berjalan dengan sempurna, sekarang dah ada 4 orang anak, Adi Imran (10), Nur Irdina (7), Nur Daliya (6) dan Adi Darwish (4). Ini kali ke 3 kami menyambut anniversary di Australia.Syukur Alhamdullilah.

Wednesday, November 18, 2009

Gold Coast Hari ini: 18 November 2009




Hari nie nak kongsi pasal 'Schoolies Festival' yg akan start Sabtu nie. Nie front page Gold Coast Bulletin hari ni. Aku sure korang yg tak pernah dok kat OZ mesti tanya apa ke jadah festival nie kan. Okey dipendekkan cerita 'Schoolies Festival' nie utk budak2 yg baru saja grad Year 10. Kira macam abis SPM lah, diorg diberi lesen oleh mak bapak diorg untuk merayakan kejayaan diorg nie (boleh ke dikira kejayaan?..erm macam belum apa2 pun lagi). Budak2 nie datang dari seluruh pelusuk Australia dan akan berkampung di Surfers Paradise. Perayaan ini lebih kurang seminggu, seramai 30 ribu lebih budak2 yg kononya baru lepas kategori budak2 hingusan ini akan berparty, party, party sesuka hati diorg. Festival ini juga seolah-olah memberi lesen utk diorg untuk minum alkohol, todi, arak, dan sebagainya, dan ramai juga yang ber'project', project dan project!!..untuk kali pertama atau untuk kesekian kalinya... Setiap malam ada concert, pesta tari menari di tepi pantai..ha sendiri mau ingatlah macamana rupanya festival ni.

Aku dah banyak kali experience festival nie..rasanya kali ke 4 kot kalau campur aku dok sini tahun 2002 dulu. Oleh kerana aku kerja kat restaurant area Surfers paradise, nak tak nak kena masuk jugaklah kawasan nie,...kalau tak..memang tak hingin aku...sesak nafas heheheh. Suasana bila masuk aje Surfers Paradise time nie aku boleh gambarkan macam kat zoo, budak2 nie bergayut, menjerit, melolong (sambil bergedik mencari pasangan,,...hehehe) dari seluruh bangunan-bangunan, hotel- hotel dan apartment yg diorg duduk. Fuh...kalau korang nak tengok budak2 tertidur kat longkang, ber'project kat pantai dan macam2 gelagat lagi..mailah datang Gold Coast time nie..

Tapi aku puji jugak city council diorg ni. Nak batalkan festival nie , memang susahlah..nanti budak2 nie memberontak (yelah mak bapak diaorg dulu pun join festival nie), ianya dah seakan tradisi lepas habis sekolah. Jadi government buat macam2 langkah keselamatan macam budak2 kena pakai tag nama, kalau takde tak boleh masuk kawasan concert, ada volunteer jaga diorg takut2 teridor bawah kereta, memastikan tidak digangu golongan 'toolies' (geng2 yg lepas kategori umur yg sentiasa mencari mangsa) heheheh..atau ada pasangan yg tertidor sampai siang kat pantai akibat penat ber'canda'.Kalau ikutkan macam-macam kes berlaku kat surfers Paradise time nie, ada yg jatuh mati dari apartment pun ada...agaknya terlalu leka bergedik!

Itulah saja cerita aku pasal Schoolies Festival' yang akan berlangsung minggu nie...kalau ada cerita menarik tentang budak2 ni nanti aku kongsi...

cuaca hari nie nampak cerah....mudah-mudahan tak panas sangatlah hari nie. Amin

Ps/ Selamat datang ke zoo manusia Surfers Paradise!

Tuesday, November 17, 2009

45C semalam




ha nie dia news kat Gold Coast Bulletin hari nie. Ingatkan nak dekat 40C rupanya dah sampai 45C pun, patutlah panas giler. Nasib baik hari nie mendung, alhamdullilah...tapi kena jaga2 weekend nie katanya temp naik balik...waaaaa...masuk peti aislah!

Cuaca terkini Gold Coast

hello mat2 dan minah periuk semua...

fuh semalam panas giler...giler2 punya panas..dah dekat cecah 40C. Panas kat Oz nie lain macam sikit, panas kering tak macam kat mesia panas lembab. Dia punya mengigit tu fuh..Tuhan saja yg tau. Tapi tiba2 petang semalam dari punya panas, dlm masa 15 minit mana punya awan datang aku pun tak tau..terus gelap bumi Gold Coast nie..tup-tup hujan lebat sampai kilat2 sekali...kira light storm lah. Hari nie...langit sedih...mendung pulak...tu lah dia kuasa Tuhan, siapa boleh lawan.... Tapi aku respect Australia punya ramalan cuaca, selalunya memang tepat. Teknologi apa diorg pakai haaa..teknologi bomoh hujan kot hahahah

ck- salam dari Gold Coast

Sunday, November 15, 2009

Dengki Part 2

mak aku kata kalau ada orang mengumpat kat kita....Allah balas pahala kat orang yang diumpat (aku le tu)...fuyooo..kalau macam tu alhamdullilah banyak aku dapat pahala dari bandaraya anggerik heheheh..mudah-mudahan murah lagi rezeki aku, berkat orang yang teraniaya....

Saturday, November 14, 2009

Viagra Dessert - Amacam ada yang berani?




















DUNIA

Cef hasil manisan naik berahi


CEF menunjukkan manisan yang didakwa dapat
menaikkan nafsu seks di Bogota kelmarin.



--------------------------------------------------------------------------------


SEKUMPULAN cef pelatih di Colombia memperkenalkan manisan terbaru daripada campuran buah markisa dan pil viagra yang dijamin dapat menaikkan nafsu berahi orang yang memakannya.

"Kami mendapat idea mengenainya empat bulan lalu selepas diberikan tugasan menghasilkan hidangan berkhasiat untuk golongan warga emas," kata seorang pelatih tersebut, Juan Sebastian Gomez di sini Khamis lalu.

Menurutnya, hidangan pencuci mulut itu telah diuji ke atas dua kumpulan sukarelawan dan kedua-duanya mengalami kesan peningkatan keinginan melakukan hubungan seks.

"Mereka 'dibakar' nafsu berahi selepas memakannya," ujar Gomez.

Tambahnya, manisan itu amat digemari oleh kaum wanita dan mereka akan memakannya secara perlahan-lahan.

"Selepas beberapa minit mereka mula tersenyum dan mengakui keberkesanannya," jelas pelatih itu.

Pencuci mulut itu dihasilkan selepas mendapat nasihat dan panduan beberapa pakar perubatan ekoran viagra merupakan ubat preskripsi doktor.

- AFP

Friday, November 13, 2009

Sikap manusia yg dengki...

Ada satu cerita hari ini...

Ish, angin satu badan lepas baca satu email dari kawan baik. Ingatkan dizaman ekonomi yg tak menentu nie dan di saat orang semua sibuk untuk memperbaiki diri, ekonomi keluarga dan membantu antara satu sama lain masih ada manusia yg dengki tahap gaban. Tapi selalunya mereka nie muka baik giler depan kita tapi belakang macam tut.....

Alangkah baiknya kalau pada satu 'sessi yg penting' tu dibincangkan tentang macamana nak memajukan diri, anak bangsa dan macamana nak menjadi yg terbaik diantara yang terbaik. Bukannya sibuk pasal perihal orang walaupun orang itu jauh beribu kilometer dari bumi Malaysia tu!

Cuba jadi manusia yang hatinya baik dan tidak berprasangka buruk!!! kalau kawan2 dapat peluang, bagi sokongan bukan menghentam mencari jalan menjatuhkan kawan (itupun kalau dia anggap kawanlah). Tindakan mereka seolah mendoakan kegagalan kawan atau kenalan sendiri. kemudian tepuk tangan dan cakap...kan aku dah cakap memang dia tak boleh buat punya!!!Mana boleh buat 2-3 kerja serentak!!

memang diharapkan sangat 'cerdik pandai' aka cendekiawan aka sekolah 'tinggi' nie membaca blog entry hari nie (rasanya memang diorg baca pun!) biasalah senang cari infor untuk menghentam...kebetulan bila sebut pasal cendekiawan nie kan...kalau tugas mengajar anak bangsa nie..apa usaha golongan nie dah buat....bila kali terakhir berada di industri, (boleh ke update latest trend dgn hanya membaca dan menbaca dan membaca, apa usaha untuk menaikkan nama tempat kita bernaung, apa usaha untuk memastikan student tak ternganga bila di indutsri akibat ajaran 'para cendekiawan ini yg dah berlapuk zamannya. kalau setakat gi minum kedai kopi mahal-mahal (francais amerika) dan gi shopping di gedung2 pusat belibelah (yang pastinya bukan terletak di bandar kemaman heheheh), dan bergossip di office boleh ka?...boleh ka?..chit porah!

* minta maaf kerana entry nie tidak berapa sedap bunyinya tapi itulah realitinya.

* entry diatas hanya cebisan hati seseorang, aku hanya menyampaikan...

* nasihat dari aku - cukuplah menjadi pendengki tahap gaban, doakan kejayaan orang lain, gembira jika seseorang mendapat rezeki walaupun diri sendiri tak dapat peluang itu. Cuba fikirkan, Rezeki tyg datang dari Allah dan mungkin rezeki tu bukan untuk dia tapi untuk anak-anak dan keluarga dia...cuba kasi clear sikit hati tu..gi minum mineral water banyak-banyak(dapat air zam-zam lagi bagus)...selawat jangan lupa.

Thursday, November 12, 2009

Ore Malaysia

video



Terus terang cakap, aku memang tak paham langsung bahasa Tamil walaupun aku ada ramai kawan2 berbangsa India. Kalau setakat 'makan', minum', 1,2 3 tu heheheh..semua org tau. Kalu dulu semua kawan India aku panggil Macha!!! mana mau pegi...hahahah

Aku nie budak Ipoh dimana kaum Cina dan India ratio dia lebih kurang ramai kat bandaraya tu, mungkin melayu kurang sikit kot. So bila Malaysia sibuk2 nak Satu Malaysia nie aku dan kawan2 aku macam geng2 Cator Avenue dan Anderson dah lama dah amalkan Satu Malaysia. Yang diharapkan semua orang pasang niat yg baik, hormati satu sama lain, takde prasangka. InsyaAllah boleh hidup aman damai.

Sekali lagi walaupun aku tak paham bahasa Tamil tapi melodi lagu nie best, visual dia menarik dan ada unsur kejujuran didalam raut muka MK, Atilia dan Celvin masa diorg menyampai suara diaorg. Congrtas to the whole team, great effort, kalau ada kawan2 aku yg paham bahasa Tamil minta translate boleh tak....

ps: apa khabar kawan2 Ipoh ku - Ponampalam, Pathiban, Siva, Vicknes, Alvin Raj, Kevin, Lee Yue San, Jessy Lim, Wong Yang Fong, Tan, Akmal Hisham, Amrul, Haniff, Jehan, Mie Cintan, Amin Kepayang, Nan, Shahrul Kuda, Harris dan lain-lain semua...

Khutbah Jumaat Mesjid Gold Coast

Salam semua mat2 & minah periuk

Alhamdullilah, baru balik solat jumaat kat Mesjid Gold Coast. Hari ni Imam Imraan lambat sikit start pasal ada emergency. Boleh buat lawak sekejap pasal semua org mengelabah pasal imam hilang heheheh..selamba aje

anyway, khutbah hari nie simpla aje: Investment Dunia vs Investment Akhirat. In general kata beliau kita semua nie punyalah hebat mencari jalan untuk invest demi mendapatkan keuntungan duniawi, gi belajar tinggi2 utk dapat gaji besar2, rumah besar2, kereta besar2, bini besar2 (hehehe..yg bini besar nie aku yg tambah) tapi end of the day utk investment akhirat yg bagi keuntungan lagi BESAR, apa yg kita dah buat? (ermmmmm....aku pun termasuk lah kategori nie) kalau setakat derma sikit2 hari Jumaat tu apalah sangat ...kata dia persatuan2 lain macam persatuan christian kat Australia nie semua org diaorg tolong tak kiralah org christian ke, african ke, muslim ke...tapi persatuan Muslim..aisey...belum cukup kuat utk support rakan seagama sendiri....macamana nak tolong org lain.(betul jugak!)

simple aje khutbah hari nie,...tapi tajam menikam...heheheh
"sendiri makan pengat...sendiri mau ingat!"

Wednesday, November 11, 2009

Main gitar pakai kebaya

salam semua mat2 dan minah2 periuk

aku baru lepas baca utusan online, macam biasa Malaysia dgn cerita politik dan jenayah yang tak sudah-sudah. Boring dan menyemakkan kepala otak aku yg sedia semak dgn dateline comfirmation seminar yg dah tak lama lagi. Untuk meredakan keserabutan, aku pun click kat bahagian hiburan (dgn harapan takde lah cerita artis kawin, cerai berai segala). Ermmm not bad hari nie kurang sikit cerita2 sensasi yg yang tak membantu ekonomi Teluk Intan barat tu.

Ada satu tajuk agak menarik "Tinggalkan Sekolah demi Gitar" tulisan Raja Intan Dianna. Baca punya baca rupanya cerita tentang sorang budak pompuan + namanya Anna Raffali + main gitar + pakai baju kebaya + baju kurung + graduate UiTM (TESL)+ buat album indie + jamming ngan andy flop poppy + aditit alfian + etc. Wah boleh tahan jugak minah nie..aku masuk website dia..cantik & menarik (website dia lah!...tapi budak nie pun category 'sedap mata memandang' jugak)..tumbs up.

Dia nie anak didik aidit alfian(aidit jumpa dia kat youtube) sekali lagi cerita menarik angkara youtube. Sekarang nie kalau nak jadi artis atau nak join mainstream tak payah dah nak beratur panjang2 masuk AF atau OIAM, ambik gitar , main sorang2, pasang cam, record dan pancarkan ke youtube, ada rezeki recording company dari Somalia dan Liga Arab pun mungkin berminat heheheeh (dunia tanpa sempadan)

kalu korang nak tengok website dia nie alamatnya http://www.anaraffali.com/ Support sikit budak2 baru nie...cukuplah otai2 yg dah kaya raya milioniar. Aku suka minah nie pasal dia belajar sungguh2 sampai masuk u, graduate (penting tu), belajar gitar lambat (umur 19 baru nak main gitar) tapi berani buat album, muka selamba, budak uitm (heheheh bias) dan yg penting claim dia nie 'melayu tulen' hehehehe, korang tahu tak kenapa aku gelak sebab dah jadi trend sekarang kalau artis tu bila wartawan tanya latarbelakang keluarga dia akan jawab dia nie orang melayu tapi darah campuran arab + portugis + jawa + siam + bugis + amerika + cina + kedazan + irish + australia + parsi segala....APA KES!!!..malu mengaku melayu ka?... Dia nie pun macam minah sorang lagi nama Luna (budak UiTm jugak...memang pandai2 le budak uitm nie hahahah bias sekali lagi) tapi pendapat aku dia nie lebih 'jujur' dlm menyampaikan suara....

so itu aje...gi lah tengok web dia kalau rajin lah...kalau tak rajin suka hati korang lah.internet korang...nie kat bawah aku 'tampal poster' video clip minah nie (sedap ke tidak...ikut selera masing2 lah...) pergh korang tgh le dia plucking....macam tak percaya baru few years belajar main gitar....wa caya lu beb!


video

Tuesday, November 10, 2009

Aku bakal bergelar kolumnis......

Pegh..rasa macam tak percaya, pucuk dicita ulam mendatang. Dah lama sangat dah nak ada kolum sendiri, tak kisah lah kat paper ke kat majalah ke. Sebelum nie mamang dah pernah ada kolum sendiri di majalah SAJI tapi kolum tu lebih kepada soal jawab tentang masakan dan yang sewaktu dengannya.

Tawaran yang baru terima semalam dari kak Yati (Editor Kumpulan Karangkraf) memang tidak sangka-sangka. Akhirnya cempedak jadi nangka hahahaah! Insyaallah kalau tidak ada aral melintang, edisi pertama bakal terbit Januari 2010. Tahun baru, azam baru kolum baru....syukur alhamdullilah walaupun jauh beribu batu dari tanahair ada juga orang yang masih ingat.

Ingat lagi masa mula-mula dapat tawaran scholarship dari uitm utk sambung study kat Oz nie, bercampur baur juga perasaan masa tu...disaat tawaran hosting TV datang mencurah-curah, mana satu nak buat...nak concentrate dgn dunia TV atau teruskan perjuangan sebagai pendidik bangsa. Satu hari tu masa mengajar kat kelas, aku tengok muka student2 satu persatu...kesian pun..bangga pun ada....teringat pulak semasa aku ditempat mereka dulu..kalaulah UiTM ni tak wujud, mana lah aku nak pergi...apa lah nasibku...tanpa UiTM..apalah nasib bangsaku...banyak jasa UiTM kat aku nie...

terus terfikir pulak, rezeki dapat tawaran sambung PhD nie bukan senang nak dapat..ada beribu-ribu orang apply tapi rezeki dapat pada yang terpilih sahaja. Kalau ada rezeki benda2 TV nie lepas balik PhD pun boleh buat. Tapi entah macamana alhamdullilah dekat setahun lebih dok oversea, tawaran masih datang. setakat setahun ni saja dah 5 tawaran TV yang datang...Akademi 1001 Rasa Babas, Diet @ Ramadhan, Resipi Ekspedisi, Os beraya di OZ dan Inspirasi Koko. Sekarang dapat pulak tawaran menjadi kolumnis majalah masakan terkenal di Malaysia. Siapa sangka kan...syukur-Alhamdullilah.

Jadi betullah cakap orang kalau rezeki tu memang dah tertulis...lantak lah dok kat ceruk mana pun memang dia datang cari sendiri....yang penting hati kena baik, niat kena ikhlas dan iman kena kuat. Insya-Allah.

Monday, November 9, 2009

Chef Jantan vs Homo!!!!

pergh lain macam tajuk entry nie kan

kepada yg tak listkan aku dlm FB friend korang... memang korang rugi sebabnya korang terlepas satu perbincangan panas semalam, Lebih dari 50 comment kat halaman rumah FB aku yg tak berbunga tu, dan setakat ini jumlahnya terus meningkat. Kalau banyak sangat nanti aku delete aje...kang tak pasal2 jadi kontroversi. Diskusi yg tak akan membantu menaikkan ekonomi Malaysia hatta ekonomi Somalia sekalipun ini tercetus bila salah seorang member FB aku bertanya secara sulit (dia pvt msg aku le) bertanya soalan.. apa pendapat aku bila dia cakap chef-chef laki nie kebanyakkanya homo. Pergh... terbakar jugaklah kejap (tapi taklah sekejap sangat). Oleh kerana kebanyakkan friend FB aku terdiri dari mat-mat periuk (panggilan manja utk chef) dan ramai diantaranya (bukan semua, aku terpaksa mengakuinya)jantan sejati maka bertalu-talu comment melempiaskan ketidakpuashatian mereka terhadap statement yg mencabar ke'jantan'an seorang mat periuk. Aku tak salahkan member aku bertanya soalan tu...itu persoalan dia...mungkin ada hikmah disebalik kenyataan dan persoalan yg dia keluarkan. Lagipun bukan dia org pertama mengeluarkan statement nie..dah lama dah aku dengar.

Tak kurang juga comment2 dtg dari minah2 periuk dan juga tukang basuh2 periuk. Ada yg setuju ada yg tak...macam2 ada...masing2 memberi pendapat mereka yg sekali lagi terpaksa aku sebutkan tak akan membantu ekonomi Malaysia mahupun Tapah Timur sekalipun. Tapi apa ada hal...suka hatilah, pendapat masing-masing kan. Tapi aku sebagai mat periuk dan jantan sejati dengan ini membantah sekeras-kerasnya golongan chef dilabel sebagai homo!!!!!.

aku rasa kita mat-mat periuk semua kena buat petisyen, buat perarakan 'raksasa', demonstrasi jalanan untuk membantah statement ini. walaupun pada akhirnya, aku amat pasti tindakan mengarut kita ini pastinya tidak akan membantu ekonomi Malaysia hatta Semenanjung Kg Manjoi sekalipun!!!!. Sekian...

Yang lama dilupa jangan....

Semua sedia maklum,...aku dah ada website rasmi. Alhamdullilah sambutan selepas beberapa minggu dipancarkan sangat memuaskan. Tapi rasa sayang pada blog lama ini masih menebal.Sebab tulah aku baru je habis mengmake-upkan blog lama ini agar tidak berhabuk dan diziarahi sang labah-labah apatah lagi redback spider yg terkenal di Australia nie. heheheh.

Bagi yg buta IT macam aku nie, dah kira hebat jugaklah ada website sendiri ada blog, apa lagi nak. Aku rasa aku sekarang dah capai level rabun IT, Insyaalah kalau rajin belajar lagi dan lagi tak mustahil aku bakal celik IT. Kepandaian IT bagi aku bukanlah macam boleh bukak email, baca paper online, download lagu, download movie, youtube dan sebagainya. Aku maksudkan sekurang-kurangnya satu hari nanti aku paham bahasa komputer HTML dan lain-lain lagi. Aku yakin boleh. Tapi memang dari dulu sifat aku memang macam nie, aku bukannya dilahirkan sebagai seorang yang cerdik pandai tapi sifat ingin belajar yg ada dalam diri ini memang bukan calang-calang jugak orang boleh cabar aku. Bukan mendabik dada, kalau tak masakan budak sekolah anderson yg pangkat 2 SPM (nasib-nasib je tu), bermula hanya sijil di ITM, ditawar secara automatik ke peringkat Diploma (menjadi pelajar terbaik pula), mendapat tawaran ke Degree (dan ditawarkan pakej pensyarah muda sebelum tamat pengajian) menyambung master di Australia (mendapat beberapa matapelajaran distinction) dan kini sedang mengayuh bahtera, merentas belantara, mencabar minda mendaki puncak bergelar Gunung PhD. Insyaallah daya juang aku memang tak pernah luntur...aku ku serang segala rintangan yang menghalang. Insyallah.

Apapun tujuan entry aku ini ialah nak bagitau korang, walaupun banyak benda lebih 'happening' di www.chefkamarul.net tapi di blog ini juga ada ceritanya yang tersendiri.....

Friday, November 6, 2009

Pepperoni Lasagna

Ramai yang suka makan lasagna tapi tak sure nak buat macamana kan?. kalau yg dok kat oversea lagi susah pasal susah nak cari yg halal. Ikutkan memang remeh nak buat lasagna nie sebab kena buat dua sauce iaitu meat sauce dan bechamel sauce, tapi saya dah simplified dgn menukar bechamel dgn cheese sauce yg lagi senang dan sedap plus the easiest way to prepare meat sauce atau bolognaise sauce. Kalau bagi resipi kadang2 susah nak faham, style lama heheheh...saya bagi yg senang lagi, just watch the video clip, ....enjoy kawan2 semua.

video