Sertai Komuniti "Mat Periuk"

Friday, December 31, 2010

Happy New Year 2011



Malam tadi mat periuk dan kawan yang macam family di Gold Coast bawa semua ahli keluarga menyambut tahun baru. Tahun nie memang lain sikitlah, sebab selalunya setiap kali new year selama di australia ni, mat periuk mesti masih lagi sibuk di dapur sebab kerja. Oleh kerana mat periuk dah resign kerja kat restoren tu so dapatlah mat periuk meraikan kedatangan 2011 dgn kawan2 dan family. seronok juga rupanye hehehe. Kitaorg lepak di park baru Broadwater, ramai betui manusia, tapi semua ok tak kecoh, teratur, sampah tak banyak. Sesuatu yg mat periuk tabik hormat mentaliti org negara maju regardless warna kulit mereka!


pertama kali juga dlm sejarah hidup meraikan detik 12 tgh malam sambil fishing dgn kawan-kawan. Tak pernah dibuat dek orang. Mat Salleh OZ kat sini pun pelik tengok aksi kitorg yag bersemangat memancing, diorg datang jeti tu nak tgk fireworks aje tapi kitaorg nak tangkap pari hehehe... "tipikal Asian" dlm hati mereka ! hahahahah

"Selamat Datang tahun Baru 2011", mat periuk ucapkan buat semua. Semoga tahun ini lebih cemerlang dari segala segi. Selamat tinggal 2010, terima kasih.

Thursday, December 30, 2010

dah nak habis 2010

Salam semua,

pergh.. lama betul tak menulis disini. Minta maaf banyak2lah sebab memang busy sangat hujung tahun nie. banyak betul benda nak buat sampai tak tahu mana satu nak siapkan dulu. Apapun sejak 'cuti' menulis dari blog nie, macam2 dah mat periuk buat antaranya:
1. shooting sarjan saji utk TV3
2. interview majalah SAJI
3. jadi columnist di majalah Saji
4. press conference Inspirasi Koko Musim ke 5
5. buku terbaru Main Masak-Masak bersama Chef Kamarul.
6. event pertama Chef kamarul Culinary Foundation (CARNATION) bersama anak-anak yatim Darussalam, Ipoh.

Ini antaranyalah, ada lagi yang dah tak ingat, cepat betul terasa tua hehehe. Walaupun busy dengan benda2 macam nie, mat periuk sebenarnya lebih busy dengan study sekarang. Alhamdullilah, sekarang dah hampir nak settle Pilot Study. Ikut jadual hujung bulan January 2011 boleh mula actual collecting data. Lepas tu bolehlah mula data analysis dan menulis beribu-ribu perkataan untuk thesis pulak. Insyallah semua masih mengikut perancangan. Kita hanya merancang... Allah yang menentukan.

mat periuk sentiasa memegang falsafah "yang dikejar tak tercicir, yang dikendung mesti melekat sama" heheh. Didalam sibuk mencari rezeki yang lebih sikit untuk keluarga (bukan untuk mengejar kesenangan tapi sebenarnya untuk menampung perbelanjaan kat Australia nie yang mahal sangat, kalau setakat duit biasiswa tu memang tak cukup, serius!), mat periuk tetap tak lupa tanggungjawab sebagai pelajar yang ditaja oleh pembayar-pembayar cukai di Malaysia. mat periuk akan berusaha sebaik mungkin untuk menyelsaikan tugas mendapatkan title 'Dr.' tu dalam jangka waktu yang ditetapkan. Insyallah,mat periuk pun dah amik keputusan untuk berhenti menjadi chef di restaurant Malaysia di surfers paradise yg dah dekat 2 tahun mat periuk kerja, sebab nak concentrate pada study untuk tahun terakhir 2011 ni.

Dalam tahun 2010 ini macam-macam benda berlaku kat mat periuk, syukur Alhmdullilah rezeki tahun ini murah betul. Walaupun jauh di perantauan, offer masih tidak putus sehinggakan ada yang terpaksa ditolak. mat periuk kena akui bukan semua kita boleh sapu, fokus kena lebih pada study. mana yg sesuai dgn masa dan ketika barulah mat periuk ambil.

Mungkin ini entry terakhir untuk tahun 2010. Insyallah kita jumpa lagi di muka pintu 2011. Semoga tahun 2011 lebih banyak kejayaan kita semua perolehi. mat periuk doakan semua yang menyokong karier mat periuk diberkati olehNya, dimurahkan rezeki dan sentiasa sihat walafiat.Doa-doalah juga untuk mat periuk dan family di sini.

salam dari mat periuk sekeluarga di Gold Coast.

Mat Periuk: jangan lupa beli majalah Saji mulai bulan nie sebab ada article mat periuk "Dari dapur Gold Coast" setiap bulan.

Saturday, August 21, 2010

'Terima Kasih' atas ucapan birthday, etc

Syukur alhamdullilah, hari nie genap 35 tahun. Bertambah satu angka lagi di belakang umur tu. Ala dah tua-tua nie taklah excited sangat nak sambut bday, it's just a number any way heheheh. Apapun tahun nie dapat banyak betul bday wishes sampai selak punya selak dekat berpuluh wall FB dan mailbox tu penuh dgn ucapan2 dari kawan2 bukan saja dari malaysia malah seluruh dunia. Terima kasih banyak semua. Semoga Allah pun memurahkan rezeki, sihat tubuh badan dan sentiasa didalam keadaan tenang dan gembira hendaknya. Panjang umur tahun depan jangan lupa wish lagi tau, hehehe

Dikesempatakan entry nie juga saya nak ucapkan selamat berpuasa pada semua umat Islam seluruh dunia yang mengenali saya. Tengah seronok membeli belah di bazar Ramadhan tu jgn lupa saya dan keluarga yg jauh di perantauan nie.

Mat Periuk: Semoga dimakbulkan doa2 kawan ku semua. Amin

Thursday, August 12, 2010

Salam Ramadhan dari Gold Coast

Salam semua,

uih lama betul tak update blog. Sibuk giler 2-3 bulan nie. Settlekan kerja2 uni, shooting utk program Koko dan Sarjan Saji, siapkan buku terbaru dan macam-macam lagilah. Tapi masih aktif lagi dgn FB. Entry nie tujuannya satu aje. nak ucapkan Selamat menyambut Ramadhan kepada semua kenalan di Malaysia atau di mana saja anda berada. Ini kali ke3 saya dan family berpuasa di Australia. Oklah puasa kat sini, tgh winter so sejuklah...dahaga tu kurang cuma lapar tu cepat sikitle heheheeh..takpe dugaan puasa namanya. Kitorg bersahur lebih kurang pukul 4.30 pagi dan berbuka pukul 5.30 ptg. Tak lama sangatlah sebab kalau winter siang kat sini pendek dari malam.
Malam kitaorg sembahyang terawih di mesjid Gold Coast di Arundel. Ramai jugak ..kat mesjid pun setiap hari diadakan Iftar bagi yg ingin berbuka di mesjid. Setakat nie belum berkesempatan Iftar di mesjid. nantilah kalau pegi saya upload gambar2 disini.
Ok itu aje kali nie...bila free sikit saya upload gambar2.

Salam Ramadhan dari perantauan

Wednesday, April 28, 2010

Restoren Terbaik Dunia

Hari nie mat periuk nak kongsi petikan Kosmo tentang restoren terbaik dunia masakini iaitu Noma di Copanhagen, Denmark. Restoren yg diuruskan oleh chef muda iaitu chef Rene Redzepi ini sekaligus merampas tahkta dari el bulli di Spain pimpinan Chef Ferran Adria.


COPENHAGEN - Restoran Noma di Denmark mengungguli senarai 50 restoran terbaik di dunia pada Isnin lalu kerana menyediakan masakan Scandinavia yang paling baru.

Senarai itu dikeluarkan oleh majalah Restaurant di Britain selepas diundi oleh satu panel terdiri daripada 806 chef, pengendali restoran, wartawan dan pakar makanan.

Restoran itu terletak di sebuah gudang kapal yang telah diubahsuai di Copenhagen.

Tukang masak Noma, chef Rene Redzepi telah mencipta menu masakan yang mengandungi bauan lembu, sumsum salai, ikan kerakap, selada air dan kapis kering.

Pendekatan masakan Noma lazimnya tertumpu kepada usaha mendapatkan bahan-bahan mentah terbaik dari rantau Scandinavia.

Bahan-bahan mentah itu ialah kupang kuda dan ketam laut dalam selain ikan kod rumpai laut serta dadih dari Iceland. - Reuters

Inilah dia rupa chef yg kini memegang gelaran restaurant terbaik dunia - chef Rene Redzepi
Stylo sungguh restaurant nie..
Pintu masuk ke Noma
ferran adria yg hilang takhta restorant terbaik dunia setelah beberapa tahun mempertahankannya

Mat periuk: pernah ada restaurant sendiri....InsyaAllah disatu hari nanti akan kembali...

Friday, April 23, 2010

Malaysian Kitchen!

Petikan Kosmo hari ini:
Permohonan dana Malaysia Kitchen dilonggarkan
23/04/2010 6:10pm


KUALA LUMPUR - Kerajaan akan melonggarkan syarat permohonan dana untuk para usahawan dalam program Malaysia Kitchen yang berbaki RM160 juta.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapha Mohamed berkata, sejak program tersebut dilancarkan pada 2006 lalu, hanya RM20 juta diagihkan melalui Exim Bank Bhd.

Komen Mat Periuk:
Program Malaysian Kitchen dah bertahun diperkenalkan tetapi belum lagi menampakkan kejayaan. Terus terang saya agak skeptikal dengan idea ini. Usaha kerajaan Malaysia sebenarnya sudah terlambat hampir 10-20 tahun jika dibandingkan dengan kejayaan negara jiran kita seperti Thailand dan Vietnam yang terlebih dahulu berjaya dengan konsep restoran ethnic mereka. Program ini bukan memerlukan dana ratusan juta tetapi sikap cemerlang seorang usahawan yang wajib mempunyai jatidiri terhadap negara mereka selain wajib mempunyai ilmu yang cukup dalam perniagaan ini. Kejayaan pengusaha restoran Thai contohnya bukan kerana duit bantuan kerajaan tetapi kerana sikap mereka yg sanggup berkorban dari segi masa, tenaga dan wang ringgit. Membuka restoran di luar negara bukannya mudah, setiap negara mempunyai rules and regulation mereka yg tersendiri. Sebagai contoh di Australia, untuk membuka sebuah restoran, pelbagai requirement harus dipenuhi samaada dari segi pengurusan, kebersihan, keselamatan, dan pelbagai lagi. Disini istilah lesen ali baba, duit kopi, dan lain-lain istilah yg sewaktu dengannya tak diterima pakai. Semuanya harus melalui prosedur yg sangat ketat. Jika pun usahawan dari Malaysia mendapat dana berjuta tetapi tidak tahu menguruskannya saya yakin duit tersebut akan habis tanpa sebarang kejayaan. Dana ini harus diberi kepada mereka yang betul-betul layak dan sanggup berkorban untuk kejayaannya. Kalau tidak, adalah lebih baik duit berjuta itu diberi pada rumah anak-anak yatim di Malaysia!.

Jika pihak Malaysian Kitchen hendak melonggarkan lagi syarat yang ada, yang sampai sekarang belum nampak ada restoran yg betul2 berjaya, apa akan jadi selepas ini?. Kita seharusnya analisa kejayaan restoran-restoran berkonsep ethnic yang lain. Bagaimana restoran Thai begitu berjaya, bagaimana restoran Jepun begitu popular dan bagaimana restoran India begitu berselerakan di di kota London. Kita harus keluar dengan satu konsep yang standard. Satu konsep yg boleh diterima oleh semua golongan, satu konsep yg bila orang terlihat restoran itu, mereka akan kata.hah..itu restoran Malaysia! Konsep apa?, bagaimana caranya?.....persoalan yang sangat rumit tapi tidak musthail untuk direalisasikan. Ini kerana saya sangat kecewa kerana ramai diluar negara berpendapat retoran Malaysia adalah berkonsep seperti Restoran Cina seratus peratus!

Dari pandangan saya, kejayaan sebuah restoran Malaysia di luar negara bukan bererti kejayaan peribadi pemilik restoan itu tetapi kejayaan yg boleh dikongsi dengan begitu ramai lagi rakyat Malaysia yang tidak perlu pun keluar negara. Saya bagi contoh, katalah menu seperti 'Rendang Tok. Walaupun ianya dijual di kota New York, ramai pengusaha di Malaysia boleh berkongsi untungnya seperti pengusaha keresek dari Bagan Dato, pengusaha kelapa sagat dari Bagan Serai, pengusaha cili boh dari Seberang Perai, pengusaha Kicap dari Batu Gajah, pengusaha serbuk kari dari Selayang dan pelbagai lagi kerana semua bahan ini diperlukan untuk membuat rendang, seharusnya semua bahan ini dibawa terus dari Malaysia. Tempiasnya patut dikongsi oleh semua yang terlibat secara langsung atau tidak di Malaysia. Penduduk kampung juga harus terkena tempiasnya. Inilah konsep yg diguna pakai oleh pengusaha negara Thai. Inilah konsep yang harus kita perjuangkan.

Sebenarnya banyak lagi yg boleh dibincangkan pasal konsep Malaysian Kitchen, InsyaAllah dilain masa Mat Periuk akan sambung.Walaubagaimanapun Mat Periuk sangat berharap kejayaan restoran-restoran Malaysia ini dan mereka yang mendapat peluang dari sebahagian 'kek besar' ini dapat memanafaatkan dana yang telah diberikan. Duit rakyat harus memberi pulangan kepada rakyat tanpa mengira agama, bangsa, pangkat dan lain-lain.

Monday, March 29, 2010

Perjalanan PhD ku....

Alhamdulilah..selesai...settle..beres!
Akhirnya confirmation seminar yg ditunggu-tunggu (kadang2 memang tak nak tunggu langsung) berjaya juga dilepasi dgn jayanya. Tarikh 24 March 2010 akan sentiasa mat periuk kenang. Pengalaman seminar ini adalah antara yg paling mencabar sepanjang pengajian mat periuk sejak tadika Kemas Sg Rokam lagi heheheh.

Baiklah mat periuk cerita serba sikit macam mana hari tersebut dilalui. Malam tu mat periuk buat sedikit preparation, practice apa nak cakap, familiar kan diri dgn slide dan yg paling penting timing 30 minit supaya tak kurang dan tak lebih. Tak perfect sangat tapi lantaklah!.Lepas practice sekali terus pegi kitchen buat kuih bakar kemboja...ha jgn terkejut, mat periuk bukan saja prepare slide presentation tapi dgn food sekali...tak cukup kuih bakar kemboja tu mat periuk juga buat satay! (credit buat yati yg baik hati tolong buat kuah satay semasa mat periuk sibuk meyucuk satay)tujuannya supaya audience dapat mood ethnic food sebab tajuk reserach berkaitan dgn ethnic restaurant. Bukan bodek ok..ianya salah satu strategy utk develop mood. Kalau student PhD lain mesti stress dan mengelabah mat sabut dgn slide presentation diorg tapi mat periuk hilangkan stress tu dgn memasak di dapur...ermmm..good idea kan...yg penting ianya berjaya mengurangkan stress.

*menu special pagi tu: satay dan kuih bakar kemboja

so pagi2 lepas solat subuh..langsung tak boleh tidur walaupun subuh kat sini kira awal, pukul 4.30 dah masuk waktu. Mat periuk practice sekali lagi dgn slide dan timing..this time memang perfect...timing memang ngam, flow cantik dan idea pun mantap..mat periuk puas hati, confident dan tawakal kepadaNya (memang dari zaman muda2 dulu, mat periuk selalu study time lepas subuh) lepas tu terus gi dapur dan start preparation untuk bakar satay. Kebetulan hari tu yati kena pergi sekolah jumpa cikgu dina sebab nak terima report dan bincang progress dina. So yati kena keluar awal pagi tu utk ke sekolah dan mat periuk kena siapkan budak2...sibuklah sikit pagi tu tapi semuanya slow and steady..smooth aje. Settle dekat pukul 9 pagi, hantar anak2 gi sekolah dan terus ke uni (yati tolong hantar sebab nak cari parking, giler susah). sampai2 aje terus gi bilik presentation, everything dah ada...projector dan technician dah menunggu...catering pun dah siap dgn cookies dan coffeenya. Terdetik dihati...ermmm...hari nie semua nampak smooth...harap2 presentation nanti pun smooth hendaknya. Tawakal.

* para hadirin merasa hasil tangan mat periuk: satay dan kuih bakar kemboja

so lagi 15 minit pukul 10 pagi, bilik dah dipenuhi dgn professor2, dr, rakan Phd ..lebih dari 20 orang berada di bilik tu..wa meriah lah pulak!..harapan supaya taklah seramai itu..mat periuk berfikiran positif, mungkin rezeki mat periuk agaknya ..ramai yg berminat nak tau pasal research mat periuk. suasana dlm bilik tu boleh tahan meriahnya pasal semua sibuk merasa satay dan kuih bakar kemboja yg mat periuk sediakan..kira macam ice breaking sesssion lah...selalunya confirmation seminar nie serius dan agak formal tapi kali nie nampak ceria..alhamdulilah sekali lagi petanda baik. Tawakal.

*antara cerdik pandai Griffith University yg hadir

tepat pukul 10 pagi..Professor Beverley Sparks (Bev), yg kelihatan anggun pagi tu terus membuka bicara..beliau memulakan majlis dan memperkenalkan mat periuk. Tersentap juga melihat berpuluh-puluh mata begitu focus dan concentrate pada satu orang didalam bilik itu...dan orang itu mat periuk!. Kelihatan ramai betul mat salleh- mat salleh bergelar professor, associate professor, dr dan sebagainya. Kecut jugak perut...Mat Periuk mulakan bicara (ungkapan bismillah didalam hati sebagai pembuka bicara.Tawakal

*aksi mat periuk di seminar

Mat periuk bermula santai dgn berbicara tentang menu pagi itu iaitu satay sebagai penarik perhatian para audience dan strategi ini berjaya kerana rata2 memuji satay yg mereka rasa pagi itu (kalau mereka tipu maka tipulah ye..)Mat periuk berjaya menarik perhatian setiap orang didalam bilik tersebut. Selepas sessi pembukaan, entah macamana mat periuk berasa sangat confident dan teruja..didalam hati mat periuk berkata.. bila lagi mat salleh dan para audience nak focus seratus peratus pada kita kan..so this is the time and i should fully utilise the moment..this is it! this is my moment! 30 minit terasa begitu cepat berlalu...sedar2 dah sampai ke slide terakhir...mat periuk toleh ke jam di dinding..pergh 31 minit berlalu ..perfect!sekali lagi mat periuk cuba mencuri perhatian mereka dgn mengucapkan terima kasih didalam 5 bahasa yg mewakili ethnic restaurant didalam research mat periuk iaitu bahasa thai, india, cina, jepun dan melayu...sekali lagi mat periuk berjaya menarik perhatian setiap orang di dalam bilik itu. Alhamdullilah smooth sekali lagi.

sebaik tamat sessi presentation mat periuk, Bev terus menyambut dan membuka pula sessi soal dan jawab. pada ketika ini confident mat periuk sangat tinggi..berilah apa saja soalan Insyallah akan mat periuk jawab sebaik muingkin...lama juga sessi ini tetapi kebanyakannya adalah suggestion dan comment..tidak banyak soalan..alhamdullilah sekali lagi smooth..dan ungkapan thank you dari Bev di peghujung sessi menandakan tamat sudah confirmation seminar mat periuk. Seorang demi seorang professor, dr, mat salleh, rakan2 menghhulurkan tangan dan mengucapkan congratulation & well done!dan itulah ungkapan yg mat periuk tunggu sejak ..entah dah tak ingat sejak bila tapi dah lama...syukur alhamdullilah.

*sessi soal jawab yg ditempuhi dgn tenang

*Sessi bergambar di penghujung sessi bersama Prof Bevereley Sparks (supervisor) dan Associate Prof Hugh Wilkins (examiner

*rakan2 Phd dari malaysia, Indonesia dan Thailand yg sentiasa membantu dan memberi semangat!


Mat Periuk: kini mat periuk menunggu dgn penuh sabar dan iltizam, di satu pagi..seorang demi seorang akan menghulurkan tangan dan mengucapkan "congratulation Dr. Kamarul".Insyallah Mat Periuk akan berusaha tanpa putus asa untuk hari bersejarah tersebut. Tawakal

Tuesday, March 16, 2010

Confirmation Seminar (PhD)

Baru je lepas practice session dgn Professor Beverley Sparks, Dr Anoop & few friend. Next week will be the real 'cabaran'. Untuk pengetahuan yg mana belum tahu, di Australia tidak ada viva atau presentation defend thesis macam di UK atau some other countries. Di Australia lain sikit, ada 'Comfirmation Seminar' dimana PhD candidate kena defend proposal sebelum data collection boleh diteruskan. Inilah cabaran tahap gaban sekali kena present 30 minutes plus another 30 minutes Q & A session. Bukan calang-calang manusia org yg datang, kebanyakkannya profesor, associate profesoor, dr, etc. Ibarat macam sitting duck je rasanya tunggu masa ditembak hunter.

Insyallah lepas practice session tadi, tambah sikit confident dan harap2 semua ok masa kejadian nanti, mood, kesihatan, focus, computer, etc, Doa-doakan kejayaan Mat Periuk minggu depan. Sapa2 nak datang dijemput hadir. Information as follow:

Venue: Griffith University Gold Coast Campus
Room: G27_3.20
Time: 10 am.

Mat Periuk: perjuangan menjadi mat periuk bertaraf Dr. harus kuteruskan. Semoga Allah mempermudahkan perjalanan sepi ku ini.

Saturday, March 13, 2010

Mulianya hati orang nie. Ada sesiapa pernah pegi?

KOSMO - 13 March 2010

Peluang makan percuma setiap hari

Oleh MEGAT RAMLI
MEGAT RAOF
megat@kosmo.com.my



SELEPAS menjamu selera, pengunjung Pusat Makan Percuma di Seksyen 16, Shah Alam ini digalakkan membasuh pinggan sendiri.

--------------------------------------------------------------------------------


SHAH ALAM - Sebuah restoran di Jalan Sempadan 16/7, Seksyen 16, di sini semakin menjadi tarikan sejak dibuka pada 12 Februari lalu apabila ia menawarkan makanan percuma setiap hari kepada pengunjung tanpa mengira kaum dan status.

Restoran yang diberi nama Pusat Makan Percuma itu beroperasi setiap hari melainkan Ahad dan cuti umum dari 10.30 pagi hingga 6 petang.

Ia dikendalikan oleh Pertubuhan Kebajikan 1Malaysia, sebuah badan sukarela yang diasaskan oleh ahli perniagaan, Mohamad Sauffi Hamzah.

Mat Periuk: harap2 mereka yg sepatut dan layak saja makan kat tempat nie...jangan ramai yg ambil kesempatan pulak!

Saturday, February 27, 2010

sesat di kuala lumpur

Dah lama tak dengar lagu nie..teringat pulak masa mula2 merantau di Kuala Lumpur tahun 1995.First time duduk KL, practical di Legend Hotel & Apartment. Masa tu shopping complex paling top mestilah Yoahan. Hahahaha....tak sangka dah 15 tahun berlalu. Chef-chef memang power kat hotel nie. Masa tu Executive chef orang German.(Nico Rothmans) Swekarang ramai chef-chef senior dah pencen dan yg junior dah jadi , sous chef,executive chef. Kerja macam kalah bangra, mula pagi dari pukul 7 sampai pukul 12 malam. Imagine pukul 6 pagi dah tunggu bas mini no 25 dari kg pandan...sampai hotel terus kerja..non stop..pukul 12 tgh malam baru balik sebab hotel everyday penuh. Sampai rumah pukul 1 pagi..tidur tak sampai 5 jam..hari2 berguni-guni bawang dan ubi kentang kena kopek....kalau tak siap tak boleh buat kerja lain..tak pernah sekali pun complent sebab niat di hati nak menimba ilmu. Zaman sekarang student kena kerja lebih sejam dua jam dah complent!ermmmmm.....sendiri mau ingat..


Mat periuk: Terima kasih buat semua sifu-sifu ku...jasa korang hanya Tuhan saja yang membalasnya.. "sesat di kuala lumpur, dosa dan pahala bercampur"....
video

Monday, February 8, 2010

Xpress Update

Salam semua rakan2 mat periuk...

Busy sikit seminggu dua nie mengejar dateline Prof. Apapun sebelum lupa, mat periuk nak pesan ramai2 beli majalah terbaru RASA untuk perkembangan terkini mat periuk dan family di Gold Coast nie. Article baru telah pun dihantar...ada cerita best tentang cheese, so jgn lupa beli edisi yg akan datang juga. Mat periuk juga nak ucapkan tahniah pada majalah RASA kerana menjadi majalah masakan NO. 1 Malaysia, tahniah kepada Kak Yati - editor yg rajin berkerja, semua wartawan yang bertungkus lumus dan juga para pembaca setia majalah RASA.

Mat Periuk: x student mat periuk pun dah jadi editor utk akhbar masakan pertama Malaysia - The Cook. Jgn lupa beli dan support usaha anak2 muda kita.

Monday, February 1, 2010

Pengumuman penting:Mat Periuk tiada kena mengena dengan Restoren Ikan Sungai Liyana Jasmay!

Salam semua,

Mat periuk dapat cerita dari sumber yg boleh dipercayai ...katanya dlm satu forum website sibuk discuss pasal restoren ikan sungai liyana jasmay . Banyak forumer dlm tu hentam pasal tak puas hati cara liyana komen bila orang ramai cakap restoren tu mahal. Panas juga perbincangan dalam tu beb!. Mat periuk bukan nak bagi komen sebab tak de kena mengena dgn mat periuk pun... cuma yg tak sedap, cerita liyana bertelagah dgn chef nya, entah macamana terpalit mat periuk sekali. Semuanya sebab nama chef tu sama dgn mat periuk iaitu chef kamarul. Macamanalah mat periuk nak buka restoren dgn dia kalau mat periuk pun bukannya duduk kat Malaysia sekarang! Mungkin sebab ramai tak tau macamana muka chef kamarul "ikan sungai" ni kot.

kalau nak tgk forum tu masuklah:

http://eforum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=459812&extra=page%3D1&page=4

Setakat nie memang mat periuk belum ada hajat nak buka restoren , walaupun dah ramai investor termasuk golongan VIP dan artis yg dah merisik mat periuk utk JV buka restoren (ada yg nak bukak kat Malaysia , ada jugak yg nak bukak kay oversea). Cuma minta maaflah, setakat ni pintu hati mat periuk tak terbuka lagi. Biarlah mat periuk habiskan PhD dulu dan balik berbakti mendidik anak bangsa di UiTM tercinta.

Ni ha gambar restoren liyana jasmay yg mat periuk tak tau mana lokasinya:

Dan untuk meng'kompom'kan lagi yg chef kamarul "ikan sungai" itu bukan chef kamarul "mat periuk", inilah gambar nya:

Mat periuk: ish susah juga kalau nama sama nie...patutlah semenjak dua menjak nie asyik tersedak aje...rupanya ramai forumer menyebut hehehehe

Sunday, January 31, 2010

Chef Wan dapat 'Datuk'!

*chef wan dgn 'periuk'nya...

wa, seronok dapat berita nie. Sebenarnya mat periuk tgh busy giler menyiapkan comfirmation document, tapi tangan gatal berFB. Tup2 baca cerita chef wan (mat periuk panggil abg wan je) akan dapat gelaran 'Datuk' esok sempena Hari Wilayah kat Istana Negara. Pergh mantap...memang best. mat periuk bangga bukan apa, sebab ni bukan 'Datuk" beli punya...ini hasil kerja kuat beliau bertahun-tahun lamanya. Kalu abg wan nak beli gelaran tu dah lama mampu tapi mat periuk respek pada prinsip, tak main lah beli2 kan.

Anyway, gelaran nie sebenarnya mewakili semua warga mat periuk di seluruh malaysia. golongan macam kami nie selalu dipandang sepi. Disaat org tgh bergembira menikmati hidangan, pernah tak korang terfikit sapa yang berhempas pulas, memasak hidangan yg sedap2 tu...di dapur yang panas giler tu plak! golongan macam kami nie berkerja tak ikut time, hujung minggu, hari raya, hari jadi...pagi, petang, siang, malam...kadang2 ada yg sampai tak tgk matahari berbulan2 sebab keluar kerja sebelum subuh, balik pulak dah tengah malam. Ada sampai awek lari...bini lari pun dah banyak dah!...besar pengorbanan mat2 periuk nie. golongan macam kami nie bukan saja yg bekerja dihotel2 besar tu tapi semualah termasuklah di kantin2 sekolah, di gerai2 tepi jalan, di cafeteria PLKN, BTN, burger boy tepi jalan tu, peniaga2 di pasar malam, makcik2 jual kuih, peniaga2 kat tepi stadium...pergh kalau nak list memang panjang. Tapi tugas kami sama..memasak untuk memenuhi selera pelanggan dsamping mencari rezeki halal. kalau betul niat, besar pahala pekerjaan kami nie! At least gelaran Datuk yg abg wan dapat nie menunjukkan golongan mat periuk akhirnya dihargai!

Mat periuk: juga sedang berusaha menaikkan martabat golongan mat periuk dgn mengejar gelaran 'D' yg satu lagi nie . InsyaAllah. doakan kejayaan

Wednesday, January 20, 2010

David Beckham belajar masak pasta!

Pegh, macam best je baca paper hari nie, Beckham pun nak belajar masak, secara tak langsung menjadi ahli kelab Mat Periuk lah wakakakaka





Metro 21 Januari 2010
Beckham belajar masak pasta



2010/01/20 DAVID Beckham mengubah dirinya menjadi seorang pakar pasta - jadi dia boleh memasak makanan untuk rakan baiknya, Gordon Ramsay.


BECKHAM...belajar memasak selepas berpindah ke Milan.
Beckham yang menyertai kelab Serie A Itali, AC Milan bulan ini, sudah mengambil kursus masakan profesional di bandar raya itu.


Dia sudah menjalani sesi pelajaran pertama selama tiga jam minggu lalu dan berminat untuk mencuba kemahiran terbarunya dengan chef terkenal, Ramsay, sekalipun ia bermakna mungkin mendapat kutukan pakar masakan itu.


"Saya menyertai sekolah masakan dan saya menduduki satu kursus yang membabitkan 120 jam pelajaran dan memasak," kata Beckham.


"Ia sesuatu yang saya ingin lakukan sejak dulu lagi. Saya memang sukakan memasak. Kini saya di Itali, jadi saya mahu belajar bagaimana untuk memasak pasta yang menakjubkan.


"Ia bermula daripada impian kecil mahu belajar bagaimana membuat pasta hinggalah kepada menjalani kursus ini seperti chef profesional lakukan. Ia sesuatu yang amat saya minati.


"Saya sudah menjalani sesi pertama tiga jam baru-baru ini. Saya belajar bagaimana membuat pasta segar, ragu, karbonara, sos tomato segar dan saya membuat risotto dalam beberapa hari.


"Tapi, saya akui tidak tahu bagaimana memasak untuk sekumpulan orang bagi sebuah parti makan malam.


"Saya gembira jika dapat memasak untuk Gordon. Satu hari nanti, pastinya saya akan memasak untuknya."

Mat Periuk: memasak nie memang skill yg semua org nak kuasai sebenarnya cuma ada sesetengah org lelaki yg kononya'macho' malu nak masuk dapur...chit porah!!!

Saturday, January 16, 2010

Alhamdullilah

Minta maaf banyak2 pada semua, mat periuk dah dekat 2 minggu tak masuk entry baru. Macam yg semua tahu mat periuk balik Malaysia pada 1 Januari 2010 untuk menziarah mak (operation buang kanser). Sambutan tahun baru yang lain dari kebiasaan. Memang kelam kabut jadinya, perjalanan dari gold coast ke kl jauh macam nak pegi antartika rasanya. Perasaan bercampur aduk sebab mat periuk balik sorang aje...wife dan anak2 tinggal kat Gold Coast, maklumlah balik emergency. Sampai Malaysia, punyalah banyak benda nak buat, tapi sempat jugak jumpa kawan2 sekolah lama (anderson old boys) kat kedai mamak dekat ampang point, singgah plak UiTM Penang utk ambil GL hospital, jumpa jap kawan2 lecturer dan ada jugak anak2 murid yg dah jadik lecturer jugak (pergh..rasa bangga dan rasa dah tua pun ada!), dan selebihnya menghabiskan masa menunggu mak di hospital bersama family. Sebenarnya mat periuk memang tak berkenan sangat pegi hospital nie, sebabnya selain dari kes orang bersalin, mana ada benda yg best kat hospital tu, betul tak?

walaupun dah selesai operation tapi seksanya belum selesai lagi. Bayangkan lepas nie mak akan melalui 6 kimoterapi, 15 kali radioterapi, bone scan, etc....bayangkan! mendengar aje pun dah meremang bulu roma. Allah kuatkanlah semangat ibu mat periuk dan kurangkanlah keseksaannya.

Hampir 7 hari mat periuk balik Malaysia. Memang layu kepenatan dibuatnya.Sampai aje kat gold coast, tak sempat balik rumah, wife, anak2 dan kawan2 (5 kereta) dah tunggu dekat airport. Straight drive ke Sydney, tak percaya? percayalah..memang kerja giler kan. Takpe cerita trip gi Sydney tu nanti mat periuk cerita lain. Kat bawah nie ada few gambar semasa di hospital ipoh. Terima kasih pada semua family, kawan2, saudara mara, mm dan semua yang mendoakan kesejahteraan mak dan mendoakan juga keselamatan mat periuk sepanjang perjalanan. Semoga Tuhan membalas jasa korang semua.

gambar sebelum operation-saudara mara yang melawat (ramai giler kan!)
bilik operation
Puan Doctor yang buat operation. Terima kasih banyak2.
selepas lebih 3 jam operation. Alhamdulilah selamat semuanya. Mak nampak lemah sangat tapi still boleh senyum
gambar 15 minit sebelum mat periuk balik ke Gold Coast.Tak sampai beberapa jam lepas operation, mak dah boleh jalan2, gelak2. Memang jenis kuat semangat betullah.

Mat periuk: Syukur tuhan mengerakkan hati untuk balik kampung tengok mak. kalau tak tak taulah macamana rasanya.