Sertai Komuniti "Mat Periuk"

Saturday, February 27, 2010

sesat di kuala lumpur

Dah lama tak dengar lagu nie..teringat pulak masa mula2 merantau di Kuala Lumpur tahun 1995.First time duduk KL, practical di Legend Hotel & Apartment. Masa tu shopping complex paling top mestilah Yoahan. Hahahaha....tak sangka dah 15 tahun berlalu. Chef-chef memang power kat hotel nie. Masa tu Executive chef orang German.(Nico Rothmans) Swekarang ramai chef-chef senior dah pencen dan yg junior dah jadi , sous chef,executive chef. Kerja macam kalah bangra, mula pagi dari pukul 7 sampai pukul 12 malam. Imagine pukul 6 pagi dah tunggu bas mini no 25 dari kg pandan...sampai hotel terus kerja..non stop..pukul 12 tgh malam baru balik sebab hotel everyday penuh. Sampai rumah pukul 1 pagi..tidur tak sampai 5 jam..hari2 berguni-guni bawang dan ubi kentang kena kopek....kalau tak siap tak boleh buat kerja lain..tak pernah sekali pun complent sebab niat di hati nak menimba ilmu. Zaman sekarang student kena kerja lebih sejam dua jam dah complent!ermmmmm.....sendiri mau ingat..


Mat periuk: Terima kasih buat semua sifu-sifu ku...jasa korang hanya Tuhan saja yang membalasnya.. "sesat di kuala lumpur, dosa dan pahala bercampur"....
video

Monday, February 8, 2010

Xpress Update

Salam semua rakan2 mat periuk...

Busy sikit seminggu dua nie mengejar dateline Prof. Apapun sebelum lupa, mat periuk nak pesan ramai2 beli majalah terbaru RASA untuk perkembangan terkini mat periuk dan family di Gold Coast nie. Article baru telah pun dihantar...ada cerita best tentang cheese, so jgn lupa beli edisi yg akan datang juga. Mat periuk juga nak ucapkan tahniah pada majalah RASA kerana menjadi majalah masakan NO. 1 Malaysia, tahniah kepada Kak Yati - editor yg rajin berkerja, semua wartawan yang bertungkus lumus dan juga para pembaca setia majalah RASA.

Mat Periuk: x student mat periuk pun dah jadi editor utk akhbar masakan pertama Malaysia - The Cook. Jgn lupa beli dan support usaha anak2 muda kita.

Monday, February 1, 2010

Pengumuman penting:Mat Periuk tiada kena mengena dengan Restoren Ikan Sungai Liyana Jasmay!

Salam semua,

Mat periuk dapat cerita dari sumber yg boleh dipercayai ...katanya dlm satu forum website sibuk discuss pasal restoren ikan sungai liyana jasmay . Banyak forumer dlm tu hentam pasal tak puas hati cara liyana komen bila orang ramai cakap restoren tu mahal. Panas juga perbincangan dalam tu beb!. Mat periuk bukan nak bagi komen sebab tak de kena mengena dgn mat periuk pun... cuma yg tak sedap, cerita liyana bertelagah dgn chef nya, entah macamana terpalit mat periuk sekali. Semuanya sebab nama chef tu sama dgn mat periuk iaitu chef kamarul. Macamanalah mat periuk nak buka restoren dgn dia kalau mat periuk pun bukannya duduk kat Malaysia sekarang! Mungkin sebab ramai tak tau macamana muka chef kamarul "ikan sungai" ni kot.

kalau nak tgk forum tu masuklah:

http://eforum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=459812&extra=page%3D1&page=4

Setakat nie memang mat periuk belum ada hajat nak buka restoren , walaupun dah ramai investor termasuk golongan VIP dan artis yg dah merisik mat periuk utk JV buka restoren (ada yg nak bukak kat Malaysia , ada jugak yg nak bukak kay oversea). Cuma minta maaflah, setakat ni pintu hati mat periuk tak terbuka lagi. Biarlah mat periuk habiskan PhD dulu dan balik berbakti mendidik anak bangsa di UiTM tercinta.

Ni ha gambar restoren liyana jasmay yg mat periuk tak tau mana lokasinya:

Dan untuk meng'kompom'kan lagi yg chef kamarul "ikan sungai" itu bukan chef kamarul "mat periuk", inilah gambar nya:

Mat periuk: ish susah juga kalau nama sama nie...patutlah semenjak dua menjak nie asyik tersedak aje...rupanya ramai forumer menyebut hehehehe