Sertai Komuniti "Mat Periuk"

Thursday, October 15, 2009

Pengumuman website official Chef Kamarul

Pengumuman yang telah dijanjikan ialah....mulai hari ini blog nie akan bertukar menjadi blog harian saya manakala website official http://www.chefkamarul.net/ akan bertumpu pada aktiviti-aktiviti rasmi saya.

video

Wednesday, October 14, 2009

PENGUMUMAN PENTING!!

Salam rakan2 semua,

Satu pengumuman penting dari saya akan disampaikan dalam masa 1/2 jam dari sekarang. Tunggu......

Tuesday, October 13, 2009

susah tak buat PhD?



Ada ramai tanya saya..soalan cepuemas nie... "susah tak buat PhD?". Sebenarnya susah jugak nak jawab tapi dalam masa yg sama senang jugak nak jawab. Jawapan senang saya - kalau rajin tapi tak pandai, insyaallah boleh dapat PhD tu...Jawapan susah saya pulak - kalau tak rajin tapi pandai pun , insyaalah boleh dapat jugak.

Ibarat bawak keretalah...ingat tak first time bawak kereta dulu, punya lah susah nak adjust kaki kiri dgn kaki kanan..mana satu brek?, mana satu clutch? mana satu pulak nak tekan minyak?..silap tertekan minyak - terbabas....sakitlah ..jawapannya...tersilap tertekan brek - maknanya brek mengejut kepala terhantuk..sakit jugak..tapi kalau tersilap tekan clutch - enjin mati..akibatnya sakit jugak sebab tak boleh pegi mana2..stuck kat situ aje...pada masa yang sama tangan kita kena selari dgn kaki..timing kena tepat..mata kena focus....otak kena jalan....ermmm....susah jugak belajar bawak kereta kan kalau kita kena pikir semua nie..

so okey...sekarang dah lepas level belajar2 ni...kita pun dah pandai bawak kereta....dan dah dapat lesen...agak2 dah settle ke?...tidak jugak..bila bawak kereta...kena jugak tengok signboard..kona kiri ke?..kona kanan ke?...nak masuk highway ke? .atau nak masuk jalan federal ke?..nak jalan jauh takde toll..atau jalan dekat kena bayar toll. Maknanya walaupun dah pandai masih jugak kena tengok benda2 dan faktor2 lain pula...pada masa yang sama kena tau ada jalan baru ke..jalan ditutup ke...jalan tengah repair dan sebagainya...

tapi dizaman sekarang 'budak2' dah ada pilihan...nak belajar bawak kereta manual atau pilih kereta automatik ....kaki masih dipakai...tangan masih dipakai....kepala otak masih juga dipakai....... tak tau jalan takpe, jangan risau GPS dah ada...lagipun dah berjuta2 orang ada lesen kereta dalam dunia nie dan ramai jugak yg pandai bawak kereta tapi takde lesen....tapi adakah persoalan ini berakhir disini saja..tidak jugak..sebab peraturan jalanraya kena ikut sebab pak polis dan kamera ada dimerata-rata melihat perangai anda. Namun yang paling penting bila bawak kereta ini....walaupun kita dah pandai bawak, ikut peraturan, sentiasa elert dgn perkembangan semasa dan sebagainya tapi satu benda yang semua WAJIB tau iaitu...'MINYAK' kereta kita cukup tak?....jadi antara lesen vs MINYAK, yang mana penting? maka itulah jawapan persoalan terhadap persoalan diatas.."susah tak buat PhD?" - chef kamarul

Wednesday, October 7, 2009

Sidang Media Inspirasi Koko Musim ke 4










Episod pertama Inspirasi Koko Musim ke 4 telah bermula siarannya Ahad lepas di saluran RTM (13 episod). Sidang media utk program nie pun telah diadakan di Menara KL baru2 nie. Saya shooting masa saya balik Malaysia bulan Jun lepas. So cerita pasal program ni dan sidang media ada dikeluarkan di berita harian, tapi ciput ajelah pasal yg lebih menarik cerita hostnya iaitu Serina yg dalam persiapan nak kahwin. biasalah..."selebriti". Anyway Serina, tenangkan diri, rilek....Insya-Allah semua akan okey... biasalah... bakal "pengantin". Tahniah dari abg sekeluarga. Beritanya ada di bawah nie ha:
http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/Hip/20091008073159/Article
JANGAN LUPA SAKSIKAN INSPIRASI KOKO 4, SETIAP AHAD, 11 PAGI DI TV2. & SERTAI KUIZ UTK PELUANG MEMENAGI WANG TUNAI & BUKU TERBARU SAYA "DAPUR XPRESS"...biasalah...

Tuesday, October 6, 2009

Gourmet Homemade Pizza




Resipi Pizza "the best in the world"....

Dough:
tepung gandum 2 cawan
garam - 1/2 tsp
minyak zaitun - 2 tbsp
yeast kering - 7 gm (1 paket)
air suam - 3/4 cawan
gula perang - 1 tbsp
* extra tepung utk dusting

Method:
  1. campur air + gula + yeast ( biar 5 minit)
  2. tepung + garam + minyak zaitun (bekas besar), gaul rata dan buat lubang di tengah
  3. masukkan campuran air & yeast - kacau gunakan fork sehingga agak sebati kemudian gunakan tanggan dan uli 5 minit sehingga dough agak licin
  4. biarkan naik 15-20 min, tumbuk bagi angin keluar, canai nipis dan sapukan sauce + taburkan topping + cheese . Bakar suhu 200C, 10-15 minit
Pasta sauce:
Tomato tin (whole tomato in tomato puree/juice)
Basil/oregano (fresh or dried)
bawang putih 2 ulas (chopped)
Garam + lada putih (1/2 tsp each)

Method:
  1. panaskan tomato dan hancurkan dgn fork, masukkan bahan-bahan lain
  2. biarkan sehingga sos pekat atas api sederhana atau kecil

* kalau nak xpress - beli aje sos tomato pasta dalam botol tu...macam Dolmio, Prego dan yg lain2..seriously xpress!

Topping:
suka hati nak letak apa, suggestion: salami, peperoni, roasted chicken, mushrom , capsicum, tomato, onion, etc
mozarella cheese (the best buffolo cheese....)

* Chef Kamarul's tips
  • kalau dapat bakar atas pizza stone... memang best giler (macam saya buat dlm gambar tu)
  • the best pizza mesti nipis dan garing
  • jangan letak topping over sangat..ala kadar aje..kalau banyak, pizza jadi lembab dan tak garing
  • kalau nak letak ayam atau daging, make sure dah dimasak dulu (roasted, etc) bukan mentah nanti pizza jadi berair...(oh tidak!)
  • kalau rajin, buat banyak dough dan simpan dlm freeze, boleh guna dgn cepat in future.
  • makan masa panas2....kalau makan ramai2 lagi best sebab mesti tak cukup hahahaha

Sunday, October 4, 2009

Makanan Pelik Malaysia

3-4 hari lepas ketika membawa anak sulung saya gunting rambut di Gold Coast nie. Sembang2 dgn tukang gunting rambut tu dan dia excited giler bila saya bagi tau saya datang dari Malaysia. The first thing that pop from her mouth about Malaysia was the food. Dekat 2 jam (sementera tunggu que)cerita pasal Malaysian food aje, first katanya murah giler, second sedap giler, third katanya 'pelik giler' heheheheh..yelah bagi dia ada banyak makanan pelik dia jumpa kat Malaysia yg dia belum pernah jumpa sebelum ini.....bagi kita biasa aje..saya pun cerita pasal nama-nama makanan pelik yang ada kat Malaysia macam " taik itik", 'badak berendam", "puteri mandi"...bergulung jugak lidah saya nak translate nama makanan tu supaya bunyinya tak lah "pelik" sangat hahahahah....walaupun akhirnya satu kedai gunting tu gelak nama2 makanan tu....hahahaha

Kalau sesapa ada nama2 makanan "pelik" berasal dari Malaysia, tolong bagitau saya ..nanti senang saya nak 'update' kat tukang gunting rambut tu lagi....

Friday, October 2, 2009

Makan Tapi Diet - RTM

Ha nie gambar-gambar semasa shooting "Makan tapi Diet" untuk siaran RTM. Program nie co-host bersama Kak Tin (Kartina Aziz) dan Lydia Ibtisam. Baru je dapat gambar nie dari org kuat saya Chef Reza. Shooting nie kitaorg buat kat Cherating. Tak salah dah keluar kat RTM dah tapi macam biasalah ada lah ulang tayang dia nanti. Best shooting dgn Kak Tin dan Lydia sebab diorg dua org nie super talented. Saya plak tak pernah berlakon, sekali dalam program nie ada drama2 plak...nasib baik diorg banyak bagi tunjuk ajar...terima kasih daun keladi. Terima kasih juga pada production house FKN especially Intan yang sangat sporting, tak lupa semua warga kerja dan team management FKN dan staff2 hotel di Cherating. Insyallah ada rezeki kita shooting lagi....