Sertai Komuniti "Mat Periuk"

Wednesday, December 23, 2009

PAPADOM oleh Chef Afdlin Shauki



Rasanya dah terlambat kot Mat Periuk nak bagi komen pasal filem nie pasal filem nie dah lama habis tayangan nya kat malaysia. Tapi oleh kerana mat periuk baru aje habis tengok filem nie (terima kasih pada sepupu mat periuk yg datang ke Gold Coast minggu lepas) maka kira okeylah. Jujurnya memang cerita nie tak sehebat dari segi visualnya terutamanya cinematografi tapi layakkah komen ini diberikan oleh seorang tukang masak heheheh...tapi mat periuk tabik (macam cikgu yg kena belasah tu) kat Afdlin atas buah tangan terbaru beliau ini yang sangat hebat dari segi moral cerita dan pengajaran yang cuba disampaikan dalam nukilan yang boleh dikira diluar kebiasaan utk filem Malaysia. Kalau korang ada anak dan setiap hari korang melihat anak korang tu membesar pasti faham maksud yg tersirat dari dalam filem ini. Sebagai seoarang anak yang dibesarkan didalam keluarga yang terlibat dalam perniagaan makan-makan nie....jalan cerita Papadom banyak persamaan...tahniah Afdlin..ko punya homeworks membuatkan cerita nie menjadi.

Lagi satu yg tak berkaitan secara langsung dgn filem nie.. mat periuk memang dari dulu suka tgk cerita melayu walaupun ramai kawan2 mat periuk memperlekehkan filem melayu, kalau korang perasan banyak melayu sekarang lebih bangga menonton Transformer dari CicakMan, speaking London lebih dari lorat utara, menyokong EPL bagai nak rak dan mengutuk giler2 Liga Super, membaca NST dan Star dgn bangganya di kedai kopi cawangan america dari berita harian dan harian metro...semuanya kerana ingin namapak lebih urban, terpelajar dan moden...tapi hakikat nya masih menelan sambal belacan dan tidak pula blue cheese (malah ada yg tak tau mebezakan kan ricotta dan feta cheese). Fahamanan golongan ini apa sahaja dari oversea dan berbahasa Inggeris adalah lebih baik dari negara kita sendiri. Ada juga yg cakap kalau nak jadi pandai....kena cakap english 24 jam dan kalau nak study kat oversea kena biasa2kan baca paper omputih dan minum latte....cheh mat periuk nie tak plak macam tu alhamdullilah dah 2 kali jejak kat negara mat salleh nie! bagi mat periuklah... yang dah beberapa kali meninggalkan tanah melayu nie...mat periuk dah lihat, rasai dan alami sendiri..seburuk2 malaysia kita tu ...ianya lebih baik dari negara luar...percayalah!

Mat Periuk: teruja jugak kalau ada chef yang boleh buat homemade papadom macam Chef Afdlin dalam filem tu heheheheh

2 comments:

Zaleha Zulhairy said...

hyee chef!! :D still remember me? yeayy sy sokongggg ape chef ckp tuhhh!! hehehehhe :)

chef kamarul said...

hi zaleha...

tu lah pasal...sekadar memperingatkan kawan2 dan diri sendiri...