Sertai Komuniti "Mat Periuk"

Tuesday, December 29, 2009

PhD: Cabaran, Dugaan & Kekuatan

Betullah kata ramai yg pernah buat PhD, bersiap sedia dgn cabaran dan dugaan yang bakal dihadapi. Tambah2 lagi mereka yang telah membuat keputusan utk mengejar PhD jauh di perantauan. Cabaran dan dugaan bukan setakat dari profesor, supervisor, examiner dan sebagainya tapi lebih dari itu. Semalam mat periuk betul2 faham dan alami sendiri cabaran dan dugaan yg dimaksudkan. Berita ibu kesayangan di Malaysia yg sekali lagi disahkan menghidap cancer ibarat seperti batu menghentam kepala....jiwa menjadi kosong,...hiba menjadi rakan paling rapat tika ini. Berita ini menjadikan komen 'panas' supervisor minggu lepas hanya sebesar kuman, tak memberi makna lagi. Apapun, mat periuk masih bernasib baik ada isteri dan anak2 disini yg memberi kekuatan. Ini semua ketentuan dariNya, mat periuk terima seadanya...

Berkongsi sikit dgn rakan2 tentang sifat dan karektor ibu kesayanganku. kalau nak tahu ibu mat periuk adalah seorang tukang masak terbilang, ramai yang memperakui kehebatan beliau didapur. Mungkin ramai pun kata ibu masing2 pun hebat masak kan...tapi ibu mat periuk nie memang kerjanya memasak, beliau pernah memasak utk ramai VIP macam Dr Mahathir, sultan azlan, menteri besar, menteri2 dan sebagainya. Kalau masak 2-3 ribu orang tu selalunya dia sorang aje...ha..jangan terkejut! kalau kat hotel function 2-3 ribu habis mengelabah lah satu kitchen kan..tapi ibu mat periuk cool & steady aje...sangat berpengalaman...memasak untuk katering dan restoran sejak 1970an lagi. Pada umur nya yg masuk 61 tahun beliau masih lagi memasak untuk beribu-ribu orang terutama musim cuti yg baru nie bila ramai yang naik pelamin. Bukan tak suruh dia berehat, dah banyak kali tapi hanya dgn memasak beliau menjadi lebih kuat dan sihat. Kami anak2 kena akur....

Selain bakat memasaknya satu sifatnya yang mat periuk tahu sangat ialah sifatnya yg tak pernah tunjuk rasa sakit dan susah hati pada siapa-siapa pun. Sebagai anak, mat periuk memang kenal sangat sifat yang satu ini....kalau sakit macamana pun atau susah macamana pun dia akan sorok sebaik mungkin supaya orang lain tak susah hati. mat periuk tahu sangat sebab ini adalah antara sifat beliau yang telah diperturunkan pada mat periuk...kalau ada problem, settle sendiri kerana hidup jangan menyusahkan orang. Tulah sebab mat periuk susah hati sebab bila call dia ...akan kedengaran suara yg cool dan ceria kerana mat periuk tahu sifat yang satu itu....

Ini kali kedua kena cancer nie, 4 tahun lepas dah buat operation dan buang bahagian cancer tu...everytime kimo beliau akan menderita....makan terus muntah, badan jadi kurus, rambut semua gugur...sesiapa yg ada rakan atau saudara yg pernah buat kimo pasti tahu azabnya. Tapi sejak dari dulu ibu mat periuk nie memang cool dan seorang yang kuat semangat...mat periuk rasa antara sebab beliau survive the first time beliau kena cancer dulu ialah daya juang beliau yang sangat tinggi...Allah sayangkan beliau dan memberi beliau dugaan yang maha hebat ini. mat periuk cuma berharap mak akan terus kuat semangat dan berjuang sekali lagi...Amin.

Mat periuk: Insyallah operation bakal dijalankan pada 4 januari 2010. Mat periuk mohon rakan2 mendoakan kesejahteraan ibu kesayangan.Doakan juga kesejahteraan ayah mat periuk yang tidak berapa sihat juga.



gambar mak dan ayah semasa di Gold Coast beberapa bulan lepas.

2 comments:

Zaleha Zulhairy said...

harap chef bersabar ye. Kuat kan semangat. saya sentiasa doakan ibunda chef selamat. :)

chef kamarul said...

Amin. terima kasih zaleha