Sertai Komuniti "Mat Periuk"

Sunday, October 4, 2009

Makanan Pelik Malaysia

3-4 hari lepas ketika membawa anak sulung saya gunting rambut di Gold Coast nie. Sembang2 dgn tukang gunting rambut tu dan dia excited giler bila saya bagi tau saya datang dari Malaysia. The first thing that pop from her mouth about Malaysia was the food. Dekat 2 jam (sementera tunggu que)cerita pasal Malaysian food aje, first katanya murah giler, second sedap giler, third katanya 'pelik giler' heheheheh..yelah bagi dia ada banyak makanan pelik dia jumpa kat Malaysia yg dia belum pernah jumpa sebelum ini.....bagi kita biasa aje..saya pun cerita pasal nama-nama makanan pelik yang ada kat Malaysia macam " taik itik", 'badak berendam", "puteri mandi"...bergulung jugak lidah saya nak translate nama makanan tu supaya bunyinya tak lah "pelik" sangat hahahahah....walaupun akhirnya satu kedai gunting tu gelak nama2 makanan tu....hahahaha

Kalau sesapa ada nama2 makanan "pelik" berasal dari Malaysia, tolong bagitau saya ..nanti senang saya nak 'update' kat tukang gunting rambut tu lagi....

7 comments:

saya said...

saya bleh bayangkan cemana chef translate 'taik itik' kat diorang... harghh harghh hargh...

ninoZ said...

ducky *tooot* lah..
hehehehehehe

chef kamarul said...

hahaha..lebih kuranglah tu!

Kamarul Azmi said...

cakap kat tukang gunting rambut aka ms priscilla tu... semua makanan tu dia boleh dapat free kalau dia bagitau kat mana boleh jumpa 'Mohd Faizal'

kidridzuan said...

yg kuih sarang semut 2 cik kamarul..
cane nk translate eh?
cbe try badak berendam..?
semput gak nk translate kt mat saleh mat saleh 2..kalo sy,sy ubh topik jek...hahahaha...

kidridzuan said...
This comment has been removed by the author.
Putri said...

Assalamualaikum,wah CHEF..bestnyer dapat gi Australia. Ana seorang Halal food blogger and traveller.And so far paling unik sekali ana dapat rasa yelah BELANGKAS aka Horse shoe crab masak asam pedas kering in Kota Tinggi.And sekarang hot topic yelah daging landak..in Seremban which is in http://tinyurl.com/putrifacebook . So Ana harap kalau Chef ada recommendations about HALAL food places in Australia, Malaysia or wherever so that Muslims can travel and enjoy them, feel free to drop me a line at www.putriberendam.com .Terima Kasih!Have a yummilicious day!