Sertai Komuniti "Mat Periuk"

Tuesday, October 13, 2009

susah tak buat PhD?



Ada ramai tanya saya..soalan cepuemas nie... "susah tak buat PhD?". Sebenarnya susah jugak nak jawab tapi dalam masa yg sama senang jugak nak jawab. Jawapan senang saya - kalau rajin tapi tak pandai, insyaallah boleh dapat PhD tu...Jawapan susah saya pulak - kalau tak rajin tapi pandai pun , insyaalah boleh dapat jugak.

Ibarat bawak keretalah...ingat tak first time bawak kereta dulu, punya lah susah nak adjust kaki kiri dgn kaki kanan..mana satu brek?, mana satu clutch? mana satu pulak nak tekan minyak?..silap tertekan minyak - terbabas....sakitlah ..jawapannya...tersilap tertekan brek - maknanya brek mengejut kepala terhantuk..sakit jugak..tapi kalau tersilap tekan clutch - enjin mati..akibatnya sakit jugak sebab tak boleh pegi mana2..stuck kat situ aje...pada masa yang sama tangan kita kena selari dgn kaki..timing kena tepat..mata kena focus....otak kena jalan....ermmm....susah jugak belajar bawak kereta kan kalau kita kena pikir semua nie..

so okey...sekarang dah lepas level belajar2 ni...kita pun dah pandai bawak kereta....dan dah dapat lesen...agak2 dah settle ke?...tidak jugak..bila bawak kereta...kena jugak tengok signboard..kona kiri ke?..kona kanan ke?...nak masuk highway ke? .atau nak masuk jalan federal ke?..nak jalan jauh takde toll..atau jalan dekat kena bayar toll. Maknanya walaupun dah pandai masih jugak kena tengok benda2 dan faktor2 lain pula...pada masa yang sama kena tau ada jalan baru ke..jalan ditutup ke...jalan tengah repair dan sebagainya...

tapi dizaman sekarang 'budak2' dah ada pilihan...nak belajar bawak kereta manual atau pilih kereta automatik ....kaki masih dipakai...tangan masih dipakai....kepala otak masih juga dipakai....... tak tau jalan takpe, jangan risau GPS dah ada...lagipun dah berjuta2 orang ada lesen kereta dalam dunia nie dan ramai jugak yg pandai bawak kereta tapi takde lesen....tapi adakah persoalan ini berakhir disini saja..tidak jugak..sebab peraturan jalanraya kena ikut sebab pak polis dan kamera ada dimerata-rata melihat perangai anda. Namun yang paling penting bila bawak kereta ini....walaupun kita dah pandai bawak, ikut peraturan, sentiasa elert dgn perkembangan semasa dan sebagainya tapi satu benda yang semua WAJIB tau iaitu...'MINYAK' kereta kita cukup tak?....jadi antara lesen vs MINYAK, yang mana penting? maka itulah jawapan persoalan terhadap persoalan diatas.."susah tak buat PhD?" - chef kamarul

3 comments:

Farah_W said...

hi chef...saya ex student chef, uitm shah alam (DFSM batch 2000-2003) maybe chef lupa saya kot...saya ingat lagi time kitchen, chef ajar..pastu chef mengamuk coz work station kitorg bersepah...pastu chef baling periuk...semua cuakk...hahahaha...skrg saya dah pandai masak n work station pun dah tak bersepah... tq chef!!!

Anonymous said...

hahaha..
senang la PhD kalau cegitu..

kidridzuan said...

sy bwk keta penah 2 kali tbabas..
skali kt highway,esk nk exam..
skali kt dpn umah sindri,nk tekan brek tp 'ter'tekan myk..
nsb baik ms stadi xde yg tbabas..
alhamdulillah..