Sertai Komuniti "Mat Periuk"

Wednesday, February 2, 2011

Bantuan Malaysia sudah bermula

Syukur, Alhamdullilah.Operasi meyelamat sudah pun bermula kira-kira 24 jam yg lepas.Walau pun hakikatnya kita sangat lambat mengambil keputusan. Kalau semua perasan sejak entry mat periuk yg lepas, pihak yg berkenaan mengambil masa lebih 3 hari sebelum memulakan operasi menyelamat atau lebih tepat 9 hari selepas krisis Mesir berlaku. Pendapat mat periuk yg tak seberapa ini ialah kelewatan ini disebabkan oleh tindakan menghantar delegasi dari Malaysia (Timbalan menteri, setiausaha politilk PM dan lain-lain) utk meninjau keadaan disana. Langkah ini adalah amat kurang 'bijak' kerana ini sahaja telah mengorbankan hampir 48 jam atau mungkin lebih kerana jarak perjalanan yg jauh, mengambil masa utk settle down dan mendengar pula taklimat dari pihak kedutaan (yg sebenarnya boleh dilakukan secara video conference saja antara Cairo - Kuala Lumpur). Didalam keadaan krisis atau bencana setiap minit dan saat diambil kira. Sepatutnya jika pihak kedutaan Malaysia di Mesir menjalakan tugas hakiki mereka dgn lebih berkesan didamping teori empowerment digunakan di peringkat tertinggi mungkin perkara ini boleh dielakkan.

Apapaun perkara dah berlaku, semoga menjadi pengajaran semua pihak. Keadaan disaat ini di Mesir bertambah buruk apabila pihak penyokong Hosni Mubarak mula bertempur dgn para pejuang demonstrasi.

Adakah kelewatan 3 hari atau 72 jam kita menbuat keputusan akan memberi 'kesan' kepada operasi menyelamat dan 'delegasi' yg dihantar sekali lagi bagi operasi meyelamat itu? kita sama-sama tunggu dan lihat. Hanya panjatkan doa dan bertawakal saja pilihan kita yg tidak berkemampuan ini.

Mat periuk: di Mesir sibuk bertelagah, di Queensland sibuk menghadapi cyclone.

No comments: